A belső óra

Belső óra - Huang Ti

Huang Ti, a legendás Sárga Császár nevéhez fűződik egy orvosi szakkönyv, amely ismerteti, milyen a vérnyomás, a szív, a tüdő napi ritmusa, mikor a legintenzívebb a bőr megújulása, a sebgyógyulás, a májműködés. Azaz szerveink tulajdonképpen egy biológiai apály-dagály szerint működnek. Az életenergia 24 óra alatt szabályosan körbefut a 12 legfontosabb szervünkön és szervrendszerünkön. Az energia áramlása kétóránként mindig újabb testfunkciót aktivizál. Ezért lokalizálni lehet azokat a zavarokat, amelyek naponta ugyanabban az órában jelentkeznek. Szervezetünk biológiai órája tehát kiválóan eligazít. Főleg akkor vesszük ennek hasznát, amikor nincs akut betegségünk, mert a krónikus folyamatokat így időben észrevesszük.


Aktív Szerv Pihen Csillagjegy Szín
03-05h Tüdő 15-17h KOS fehér
05-07h Vastagbél 17-19h BIKA fehér
7-09h Gyomor 19-21h IKREK sárga
09-11h Lép, Hasnyálmirigy 21-23h RÁK sárga
11-13h Szív 23-01h OROSZLÁN vörös
13-15h Vékonybél 01-03h SZŰZ vörös
15-17h Húgyhólyag 03-05h MÉRLEG fekete
17-19h Vese 05-07h SKORPIÓ fekete
19-21h Szívburok 07-09h NYILAS vörös
21-23h 3-asMelegítő Meridián 09-11h BAK vörös
23-01h Epehólyag 11-13h VÍZÖNTŐ zöld
01-03h Máj 13-15h HALAK zöld
 • 3 és 5 óra között: Aktiválódik a tüdő, amely a bőrt és a testszőrzetet is táplálja, szabályozza a pórusok nyitódását-záródását.


 • 5 és 7 óra között: A vastagbél nekilát a tömör szerves anyag kiválasztásának és felkészül az ürítésre. Ereink összehúzódnak, amitől a vér gyorsabban kering ereinkben. Ez a folyamat fűti fel a testünket. Hörgőink is összeszűkülnek, ezért légzési problémák adódhatnak.


 • 7 és 9 óra között: Gyomrunk működni kezd. A mellékvesékben termelődő hormon növeli az adrenalinszintet, mely élénkíti a szívverést és a vérnyomást. Az infarktusveszély kockázata magasabb, mivel erősödik a vérlemezkék tapadási képessége.


 • 9 és 11 óra között: Aktiválódik a lép,amely az emésztés szabályozása mellett hozzájárul a vörös vértestek képzéséhez is. Agyunk ekkor a legfogékonyabb.


 • 11 és 13 óra között: Legtöbb szervünk, így a szív is nagy kapacitással dolgozik. A szívbetegeket ez az időpont megviselheti.


 • 13 és 15 óra között: A vékonybelünké a fő szerep, melynek feladata a táplálék eszencia és a salakanyag szétválasztása és a léphez, illetve a vastagbélbe szállítása. Teljesítőképességünk a mélypontra süllyed, energiánkat az emésztés köti le.


 • 15 és 17 óra között: Rövid időre ismét magasba lendül a teljesítőképességünk. Húgyhólyagunk energiával telítődik. E szerv fő feladata testünk vízháztartásának szabályozása, a „szennyvizek” tárolása, és különös módon az anyaméh közvetlen irányítása. Ez idő alatt a béltevékenység is rendkívül aktív.


 • 17 és 19 óra között: A belső energiarendszer és a nemi szervek irányítását a vesék veszik át. A veséknek alapvető szerepe van a termékenység, illetve a meddőség befolyásolásában. Hatással vannak a haj mennyiségére, illetve minőségére is. Ebben a fázisban lanyhul a szívtevékenység, ennek következtében a szervekhez kevesebb vér jut, süllyed a vérnyomás és a vércukorszint.


 • 19 és 21 óra között: A kis vérkör és a szívkoszorúér veszi át a főszerepet. Egy utolsó rövid lendület után lassul a vérkeringés. Szervezetünk az esti pihenésre készül. Lassan az emésztés is leáll. Amit 21 óra után tömünk a gyomrunkba, az emésztetlenül pang reggelig!


 • 21 és 23 óra között: Aktiválódik a hármas melegítőrendszer. Ennek felső szintje a rekeszizom fölött helyezkedik el, a tüdőt és a szívet foglalja magába. A középső melegítőt a lép és a gyomor alkotja, míg az alsóban a máj és a vese helyezkedik el. Az összes szerv nyugalmi állapotba került. Az idegek ellazulnak, mert a testünknek pihentető alvásra van szüksége.


 • 23 és 1 óra között: Epehólyagunk tárolja és továbbítja az epefolyadékot, amely az emésztésben fontos szerepet játszik. Az agyban mért alfa és théta hullámok ilyenkor jelzik azt, hogy álmodunk.


 • 1 és 3 óra között: A máj méregtelenítő, salakeltávolító munkája ekkor a legintenzívebb. Ebben az időszakban alakulnak át vacsoránk tápanyagai üzemanyaggá. A sebek, sérülések is intenzívebben gyógyulnak.

Belső óra